Min gamle elbil

Min gamle elbil

Om elbil bloggen

Her skriver jeg elbilens "dagbog", og mine tanker omkring brug, vedligeholdelse, opladning osv.

Vandpåfyldning

VedligeholdelsePosted by Henrik Scheel 2010-09-04 22:21:35

Jeg har tidligere hentet vand hos Banner batterier i Karlslunde (24 kr for 20 liter :-), og skulle nu endelig lave vandservice. Jeg målte vandet med ohm-meter: 200 kOhm / cm. Det er for lav modstand, den skal mindst være 300 kOhm / cm (= 3 micro Siemens)! Øv. Måske var det fordi jeg havde fået vandet fyldt i den dunk som jeg købte med batterivand hos Peugeot, måske er der "indgroet" snavs i dunken. Jeg besluttede i stedet at bruge det "medicinal-tekniske" vand jeg havde købt (600 kOhm / cm). Vandservice-ladningen blev igangsat med relight2010, og batteriet havde nået 100 % kl. 15. Kl. 18:45 var temperaturen 28 grader, og spændingen var begyndt at falde (175 V efter 178 V på toppen), så jeg skyllede fyldesystemet og gjorde alt klar før jeg afbrød ladningen, og gik i gang med at fylde vand i den første af de fire studser.

Det anbefales at fylde med 0,7 - 1 liter pr minut, men jeg fyldte meget langsommere, og blev derfor ikke færdig inden for de anbefalede 30 minutter. Påfyldningen gik i stå nogle gange i første studs, muligvis fordi bilen ikke stod helt vandret. De andre gik bedre. Hældte ca. en halv liter ekstra igennem hver studs (en halv liter ud af overløbet), og endte med at have påfyldt ca. 7 liter i alt. Det anbefales at lave vandservice inden der skal 10 liter på, så det er meget fornuftigt.

Næste gang jeg henter vand hos Banner Batterier tager jeg ohm-meteret med... og de to tomme dunke der var "medicin-teknikvand" i.

Nu skal bilen så lige køres lidt forsigtigt, og batterierne ikke lades helt ned, inden næste fuld-ladning.

  • Comments(3)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Magnus Gulløv 2010-11-11 08:08:25

et alternativ sted at skaffe destilleret vand er hos Mediq, de er billiger men jeg har ikke prøvet at handle hos dem enu, så jeg ved ikke hvordan deres service er.

men ja det er rigtigt altid at tjekke vandets lednings evne, jeg bruger selv et µS/cm-Meter, men et ohm meter kan jo også bruges.

Posted by Henrik Scheel 2010-10-27 19:02:44

Tak for tippet med destilleret vand, jeg vil købe et par dunke hvis datostemplet ikke er for gammelt. Der er vist noget om at vandet over tid optager CO2, og bliver "surt", og det ødelægger så den basiske elektrolyt i batterierne. Derfor skal "frisklavet" vand være det bedste at bruge til påfyldning.

Posted by Magnus Gulløv 2010-10-26 20:07:19

kender godt til problemet med for ringe vand... jeg bruger til min Berlingo kun destilleret vand, det er dog ikke så nemt at skaffe men jeg har fundet ud af at der er muligt at køber det i 5l dunke på Svane apoteket i Kgs. Lyngby.
Det koster godt nok 70kr pr. dunk men jeg har enu ikke kunne finde det billiger.